dyspraxia.gr Headline Animator

Κάντε enter στο dyspraxia.gr

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

υπερκινητικοτητα-διασπαση προσοχης

Το όνομα ADHD προέρχεται από το ακρωνύμιο Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (μεταφράζεται "Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας). Τα υπερκινητικα παιδιά βρίσκονται διαρκώς σε υπερδιέγερση και κίνηση, προκαλούν μονίμως φασαρία και συνήθως παρουσιάζουν εξελικτικές ανωμαλίες.

Η διαταραχή αυτή είχε ονομασθεί παλιότερα ελλάχιστη εγκεφαλική δυσλειτουργία(Minimal Brain Dysfunction) και υπερκινητικό σύνδρομο.

Το βασικό χαρακτηριστικό της Διαταραχής(ΔΕΠΥ) είναι η απροσεξία και η υπερκινητικότητα/παρορμητικότητα.

Για να μπει η διάγνωση θα πρέπει κάποια από τα συμπτώματα να έχουν εμφανιστεί πριν την ηλικία των 7 ετών και οι δυσκολίες που προκύπτουν από τη διαταραχή να είναι εμφανείς σε δύο τουλάχιστον περιβάλλοντα (π.χ. στο σπίτι και στο σχολείο).

Η κλινική εικόνα που δίνουν τα παραπάνω συμπτώματα ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του ατόμου.



Τύποι ADHD

Σύμφωνα με τους Van de Oord και Rowe (παρατίθεται στο Holowenko, 1999), οι τύποι του ADHD διακρίνονται σε:

- ADHD υπερισχύων τύπος διάσπασης προσοχής (όταν υφίσταται διάσπαση προσοχής αλλά όχι και υπερκινητικότητα)

- ADHD υπερισχύων τύπος υπερικινητικότητας (όταν υφίσταται υπερκινητικότητα αλλά όχι και διάσπαση προσοχής)

- ADHD συνδυασμός και των δύο παραπάνω (όταν υφίσταται υπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής).

Τα συμπτώματα συνήθως είναι έντονα όταν το άτομο βρίσκεται σε μια ομάδα. Καθώς τα παιδιά ωριμάζουν, τα συμπτώματα γίνονται λιγότερο εμφανή, ώστε στην εφηβεία η όλη απροσεξία/υπερκινητικότητα/ παρορμητικότητα παρουσιάζεται συνήθως σαν εξωτερική και εσωτερική ανησυχία. Βέβαια, όλη αυτή η συμπτωματολογία επηρεάζει αρνητικά τη σχολική, κοινωνική και επαγγελματική λειτουργικότητα και απόδοση του ατόμου.

Διαβάστε εδώ πως λειτουργεί ένα παιδί με ADHD; τα αίτια που την προκαλούν, την νευροανατομία της ΔΕΠ-Υ, παρακολουθείστε το video

2 σχόλια:

sirena είπε...

Άρχισα να αναρωτιέμαι αν το παιδί μου πάσχει από αυτό το σύνδρομο, παρακολουθώντας μία εκπομπή με νταντάδες που πάνε στα σπίτια και βάζουν σε τάξη την οικογένεια κι εκεί πρώτη φορά αναφέρθηκε σαν όρος και φυσικά σαν κάτι οχι πολύ καλό. Μέχρι τότε η έννοια υπερκινητικός για μένα είχε μια ανάμικτη χροιά και ευχάριστη και δυσάρεστη αλλά μιας και επρόκειτο για αγόρι όλοι θέλουν τα αγόρια τους να είναι λίγο ατίθασα.

Ο λόγος που το έκανα ήταν γιατί έψαχνα να βρω τρόπους, κάτι που δεν είχα προσέξει,ίσως κάτι που έκανα λάθος και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ο γιός μου

-δεν ακούει κανένα, κάνει ότι θέλει εκείνος
-δεν σταματάει πουθενά

-μιλάει ακατάπαυστα και πολύ δυνατά και αν δεν μιλάει θα τραγουδάει ακατάπαυστα πάλι καλά που είναι καλλίφωνος ειδάλλως δεν θα την παλεύαμε.
-από μωρό κανονικά κοιμήθηκε στα 2 χρονια του ολόκληρη νύχτα

-3 χρονών στο Ντουμπάι μιμούταν συνεχώς τα μοτοgp και κυλιόταν συνεχώς ή κουντρούσε συνεχώς όποιον βρισκόταν δίπλα του.Όταν αφαίρεσα τα Motogp από τα παιγνίδια βίντεο και περιοδικά, μετά από λίγο καιρό σταμάτησαν και τα κουτρουβαλοκουντρίσματα.

-διακόπτει συνέχεια τους άλλους ακόμα κι αν του το λες συνεχίζει να το κάνει ακόμα κι αν μιλώ στο τηλέφωνο δεν μπορεί να περιμένει να του μιλήσω μετά.
Όλη αυτή η συμπεριφορά καταλήγει σε επίθεση ή σε λεκτική επίθεση από μερους του προς όλους ή στον εαυτό του χτυπάει το κεφάλι του δαγκώνει αντικείμενα, κυλιέται κάτω κλπ

Παρακολουθώντας τον να νευριάζει γιατί δεν άκουσε κάτι από τα dvd με τον μπεν τεν μου κάνει συλλογή και το ξαναγύριζε και το ξανάκουγε γιατί αγάπη μου δεν ακουσες τώρα πέρασε μόλις ένα δευτερόλεπτο? Μαμά άνοιξα και έκλεισα τα ματάκια μου και δεν είδα μια εικόνα. Μετά από κάποιες εβδομάδες και χαριτολογώντας μαζί του για κάποια σκηνή του μπεν τεν εκείνος γελάει και μου αναφέρει όλο το διάλογο της σκηνής ατόφιο...μετά δοκίμασα να τον ρωτήσω για κάποιο άλλο διάλογο τον είπε κι εκείνον ατόφιο. τελικά κατέληξα πως ο γιος μου είχε αποστηθίσει 16 dvd διαλόγων. Είναι πραγματικά τρομακτικό.

Από την άλλη πλευρά είναι ένα πολύ έξυπνο παιδί με πάρα πολύ καλή μνήμη και ικανότητα αποστήθισης (διαβάζει ένα ποίημα 2 φορές και το αναπαράγει) αν και είναι νηπιαγωγείο (κι εκεί είναι επιθετικός και τελευταία δεν ήθελε να συμμετέχει καθόλου στις εργασίες)έχουμε λύσει όλο τα μαθηματικά της πρώτης δημοτικού με προσθαφαιρέσεις και όταν είναι να κάνουμε μαθηματικά μπορεί να κάτσει πολύ φρόνιμος με τις ώρες σε μια καρέκλα φυσικά κουνώντας πόδια χέρια για να δω κι αυτό τι είναι και τέτοια.

ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΠΑΣΧΕΙ Η ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΟΣ.

Διαβάζοντας λοιπόν (όχι μόνο τις δικές σας αναφορές) για το ADHD άρχισα πραγματικά να πιστεύω πως ο γιός μου πάσχει από αυτό το σύνδρομο μιας και από τις 10 πιθανές πράξεις που μπορεί και κάνει ένα τέτοιο παιδί, τις κάνει και τις 10 ή τουλάχιστον τις έκανε.
Στην τελευταία επίσκεψή μου στην παιδίατρο αναφέρθηκα σαφέστατα στις ανησυχίες μου αυτές και εκείνη μου είπε να μην ανησυχώ και πως όλα είναι καλά και δεν υπάρχουν τέτοια σύνδρομα για τον Γιάννη. Τι να πω? Περιμένω λίγο φως γιατί δεν ξέρω πως να τον βοηθήσω!!!! ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΩ ΠΟΛΥ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ!!!

2002odyseia είπε...

Αγαπητη φίλη, για κάποιο περίεργο λόγο το μύνημα σας το έλαβα εχθές το βράδυ, ενώ βλέπω πως έχετε πολύ καιρό που το στείλατε.
Λυπάμαι πολύ για την ανορθόδοξη αυτή κατάσταση, δεν έχω καταλάβει πως έγινε κάτι τέτοιο παρόλα αυτά θα χαρώ πολύ να μάθω πολύ τα νέα σας!!!
Εύχομαι να βρήκατε τον δρόμο σας και να βοηθήσετε το παιδί σας !!!

http://dyspraxia.forumotion.com/