dyspraxia.gr Headline Animator

Κάντε enter στο dyspraxia.gr

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

FORUM ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Σκοπός του Φόρουμ είναι να βοηθήσει όλους μας, μέσα από τις εμπειρίες μας και την ανταλλαγή απόψεων, να απομυθοποιησουμε καταστάσεις και συναισθήματα που μας οδηγούν στο αδιέξοδο και στο φόβο

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

Βαρέα μέταλλα στην διατροφή μας?

Σύμφωνα με μελέτες, οι συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών είναι υψηλές στα ζώα που εκτρέφονται σε περιοχές με μεγάλη ρύπανση
Αρνάκι γεμιστό με... βαρέα μέταλλα
Ενώσεις ύποπτες για καρκινογόνο δράση σε ελληνικά κρέατα και θαλασσινά

Τοξικές ουσίες επικίνδυνες για την υγεία, όπως είναι το κάδμιο και ο μόλυβδος, εντοπίστηκαν σε υψηλά επίπεδα - πάνω από τα ανώτερα όρια που θέτει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) - σε ελληνικά κρέατα και άλλα ζωικά προϊόντα στη Βόρεια Ελλάδα. Υψηλές συγκεντρώσεις καδμίου ανιχνεύθηκαν και σε θαλασσινά (καλαμάρια, θράψαλα) που πωλούνται σε κονσέρβες και κατεψυγμένα. Οι ουσίες αυτές είναι επικίνδυνες για την υγεία των καταναλωτών, καθώς ενοχοποιούνται για καρκινογόνο δράση, επιπτώσεις στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα (τερατογενέσεις, στειρότητα και αποβολές). Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες - παρουσιάστηκαν χθες στο 3ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων - οι συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων είναι ιδιαίτερα υψηλές στα ζώα (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοιρινά και κοτόπουλα) μεγάλης ηλικίας και σε όσα εκτρέφονται σε περιοχές με μεγάλη ρύπανση.
Διαβάστε εδώ ολόκρηρο το άρθρο της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" για τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Οι επιπτώσεις των ουσιών Ε στην υγεία

Οι επιπτώσεις των ουσιών Ε στην υγεία

Παρουσιάζονται ορισμένες ουσίες οι οποίες περιέχονται σε τρόφιμα (μπισκότα, καραμέλες, κέικ, σοκολάτες, κρουασάν, γαριδάκια, τσιπς και άλλα σνακς, παγωτά, αναψυκτικά) της ελληνικής αγοράς και κατεγράφησαν από την ομάδα των μελετητών σε συσχέτιση με τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

Ε102 (ταρτραζίνη) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Πιθανή σύνδεση με καρκινογένεση στα πειραματόζωα. Η HACSG (Hyperactive Children’s Support Group) συνιστά να αποφεύγεται. Συγχυτικές καταστάσεις, αϋπνίες σε παιδιά, επέμβαση στα πεπτικά ένζυμα. Απαγορεύεται σε Νορβηγία και Φινλανδία. Περιορισμένη χρήση σε Σουηδία και Γερμανία.

Ε120 (κοχενίλη) Δυσανεξία στα τρόφιμα. Η HACSG συνιστά να αποφεύγεται ιδιαίτερα από άτομα υπερκινητικά, ασθματικά και από όσους πάσχουν από ρινίτιδα, κνίδωση ή έχουν ευαισθησία στην ασπιρίνη. Εχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ.

Ε124 (ερυθρό κοχενίλης Α) Καρκινογένεση σε ζώα, άσχημες αντιδράσεις από ασθματικούς και αλλεργικούς στην ασπιρίνη. Ερύθημα, υπερκινητικότητα. Απαγορεύεται σε Καναδά, ΗΠΑ και Νορβηγία. Περιορισμένη χρήση στη Σουηδία.

Ε122 (αζορουμπίνη), Ε132 (καρμίνη), Ε133 (λαμπρό κυανούν - FCF) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Πιθανή σύνδεση με καρκινογένεση στα πειραματόζωα.

Ε150 (καραμελόχρωμα) Μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων. Καταστροφή της VitB6. Πιθανές βλάβες στα γονίδια. Υπερπλασία εντέρου και νεφρών. Η HACSG συνιστά να αποφεύγεται.

Ε160 (ανάτο ή μπιξίνη/νορμπιξίνη) Στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Να αποφεύγεται γιατί προκαλεί υπερκινητικότητα, ερύθημα, κνίδωση, διάχυτο αγγειονευρωτικό οίδημα και σχετίζεται με την πρόκληση άσθματος.

Ε211 (βενζοϊκό νάτριο) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Υποπτο για νευροτοξικότητα.

Ε212 (βενζοϊκό κάλιο) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα, νευρολογικές διαταραχές.

Ε262 (οξικό νάτριο) Συσχέτιση με καρκινογένεση.

Ε296 (μηλικό οξύ) Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του από βρέφη και μικρά παιδιά.

Ε320 (βουτυροϋδροξυανισόλη) Υπερκινητικότητα, ερύθημα, δυσανεξία, όγκοι στα πειραματόζωα, επίδραση στα οιστρογόνα. Απαγορεύεται στη διατροφή των νηπίων. Απαγορευμένο στην Ιαπωνία.

Ε407 (καραγενάνη) Ελκη εντερικού σωλήνα. Βλάβες εμβρύου στα πειραματόζωα. Σχετικά ασφαλής σε μικρές ποσότητες. Πρόσφατα συσχετίστηκε με καρκινογένεση.

Ε430 (στεατικό πολυοξυαιθυλένιο) Πιθανή επαγωγή καρκίνου. Πρέπει να αποφεύγεται.

Ε503 (όξινο ανθρακικό αμμώνιο) Ερεθιστικό για τους βλεννογόνους, πιθανή απώλεια ασβεστίου και μαγνησίου.

Ε541 (όξινο φωσφορικό νάτριο) Πρέπει να αποφεύγεται. Απαγορεύεται στην Αυστραλία. Κίνδυνος για βρέφη, ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα στους νεφρούς ή στην καρδιά. Πιθανή σύνδεση με οστεοπόρωση και με νόσο Αλτσχάιμερ.

Ε414 (αραβικό κόμμι) Πιθανό αλλεργιογόνο - μπορεί να προκαλέσει άσθμα και ερεθισμό του δέρματος. Καταπραΰνει ερεθισμούς των βλεννογόνων.

Ε420 (σορβιτόλη και σιρόπι σορβιτόλης) Καθαρτικές δράσεις, πιθανές γαστρικές διαταραχές. Οχι σε τροφές νηπίων και παιδιών. Δεν συνιστάται σε διαβητικούς.

Ε422 (γλυκερόλη) Σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί κεφαλαλγία, δίψα, ναυτία και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Προστατεύει από βλάβες στο DNA που επάγονται από ραδιενέργεια και UV.

Ε440 (πηκτίνη) Μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν προσωρινό μετεωρισμό ή δυσπεψία.

Ε466 (καρβοξυμεθυλικό κυτταρινικό νάτριο) Το Εθνικό Ινστιτούτο της Αμερικής για τον καρκίνο δηλώνει ότι πρέπει να απαγορευθεί ως προσθετικό τροφίμων.

Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο) Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Ε951 (ασπαρτάμη) Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Επίσης άτομα αλλεργικά σε αυτήν εμφανίζουν πονοκέφαλο και βλάβες στον εγκέφαλο. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Ε110 (κιτρινοπορτοκαλί S) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα, κνίδωση, ρινίτιδα, ρινική συμφόρηση, αλλεργίες, υπερευαισθησία, όγκοι νεφρού, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, υπογάστριος πόνος, ναυτία και εμετός, δυσπεψία, αυξημένες περιπτώσεις όγκων σε ζώα. Απαγορευμένο στη Νορβηγία.

E150C (εναμμώνιο καραμελόχρωμα) Μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, καταστροφή της Vit Β6, πιθανές βλάβες στα γονίδια, επιβράδυνση της ανάπτυξης, υπερπλασία του εντέρου και των νεφρών. Η HACSG (Hyperactive Children’s Support Group) συνιστά να αποφεύγεται καθώς μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα.

E160C (εκχύλισμα πάπρικας) Να αποφεύγεται. Εχει απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες.

Ε300 (ασκορβικό οξύ) Σε μεγάλες δόσεις προκαλεί διάβρωση των δοντιών, εμετούς, διάρροιες, ναυτία, πέτρες στα νεφρά (αν η ημερήσια δόση ξεπερνά τα 10 gr).

Ε612 (γλουταμινικό μονονάτριο - MSG) Πάρα πολύ τοξικό. Μπορεί να καταστρέψει το νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα ασθένειες όπως Χάντινγκτον, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Υψηλός κίνδυνος για εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθματικούς, υπογλυκαιμικούς και καρδιοπαθείς.

Ε627 (γουανυλικό δινάτριο) και Ε631 (ινοσινικό δινάτριο) Ποδάγρα. Δεν επιτρέπεται σε φαγητά για νεογνά και μικρά παιδιά.

Ε211 (βενζοϊκό νάτριο) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Υποπτο για νευροτοξικές βλάβες.

Ε375 (νιασίνη VitB3) Ημερήσια δόση μεγαλύτερη του 1 mg προκαλεί ηπατική βλάβη, διαβήτη, γαστρίτιδα, βλάβη στους οφθαλμούς και αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα.

Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο) Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Ε952 (κυκλαμικό οξύ) Εχει συσχετισθεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος. Συσχετίζεται επίσης με ημικρανίες και καρκινογόνες βλάβες στους όρχεις ποντικών και στα έμβρυά τους. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Καφεΐνη Τοξική σε υψηλές δόσεις. Σχετίζεται με υπέρταση, εμετούς, ημικρανίες, διάρροιες, αϋπνίες, τρέμουλο χεριών, συχνοουρία, αλλά βοηθάει στην παροχή ασβεστίου στον οργανισμό.

Υδροχλωρική κινίνη Ημικρανίες, ναυτία, εμβοές των ώτων, θολωμένη όραση. Το FDA (Food and Drug Administration) συνιστά περιορισμό των δόσεων.

Ταυρίνη Διάρροιες και πεπτικά έλκη λόγω υπερβολικής κατανάλωσης. Οι διαβητικοί και οι υπογλυκαιμικοί ασθενείς θα πρέπει να τη χρησιμοποιούν κάτω από ιατρική επιτήρηση καθώς έχει βρεθεί ότι περιορίζει τη δραστικότητα της ινσουλίνης.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Παρουσιάζονται οι κωδικοί αριθμοί Ε για κάθε κατηγορία προσθετικών/συντηρητικών ουσιών

Χρωστικές ουσίες Ε100-180

Συντηρητικές ουσίες Ε200-297

Αντιοξειδωτικές ουσίες Ε300-321

Ομοιογενοποιητές, σταθεροποιητές, πηκτικές ουσίες Ε322-495

Βοηθητικές ουσίες επεξεργασίας Ε500-585

Ουσίες ενισχυτικές της γεύσης Ε620-640

Παράγοντες που βελτιώνουν την εξωτερική όψη (glazing agents) Ε900-948

Αέρια συσκευασίας Ε941-948

Γλυκαντικές ουσίες Ε 950-967

Διάφορες άλλες προσθετικές ουσίες Ε999-1518

ΠΗΓΗ: http://netlife.gr/2002/08/15/93

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Γερα μωρα απο κουνια ή απλως απάτη....

Προτεινω να ενωσουμε ολοι οι γονεις τις γνωσεις και τις εμπειρειες μας και να ξυπνησουμε απο τον ληθαργο που μας εχει επιβαλει ο νεος δυτικος τροπος ζωης. Μας πυρπολουν καθημερινως με χιλιαδες διαφημισεις και μας υποσχονται "γερα μωρα απο κουνια" ενω στην πραγματικοτητα σκοπος τους ειναι η κερδοσκοπια εις βαρος ολων των ανυποψιαστων γονιων που δινουν στα παιδια τους ολα αυτα τα σκευασματα γεματο απο χημικες και χρωστικες ουσιες καθως και παιχνιδια απο καρκινογονα υλικα και παιδικα καρτουν γεματο βια.
Μπορουμε λοιπον με ευκολους ,απλους και οικονομικους τροπους να αποφυγουμε πολλα ανθυγιεινα σκευασματα και να μαθουμε στα παιδια μας τον δρομο προς τον υγιεινο τροπο ζωης σε οτι εχει σχεση με την διατροφη, το παιχνιδι, την υγιεια και την καθημερινοτητα μας.
Σημερα με την εκρηξη της τεχνολογιας και της βιομηχανοποιημενης τροφης, ενας μεγαλος αριθμος απο νεους δυσμενεις παραγοντες εχει εισβαλει στο περιβαλλον και στην τροφη μας. Φυτοφαρμακα, χημικα, ρυπογονεις ουσιες, σπρει και ενα σωρο αλλα επιτιθενται καθημερινα στην ψυχοσωματικη μας υγεια και ενα απο τους μεγαλυτερους κινδυνους που προσλαμβανουμε καθημερινα μεσα κυριως απο την τροφη μας ειναι οι χρωστικες ουσιες που λειτουργουν συσωρευτικα. Γι αυτο λοιπον το λογο την επομενη φορα που θα πατε να αγορασετε ενα γιαουρτι με ολα αυτα που λεγονται ταχα μου φρουτα η' οτιδηποτε αλλο περιεχουν, ενα γλυφιτζουρι, μια καραμελα κλπ προσπαθηστε να αποφυγετε τουλαγχιστον αυτες τις χρωστικες ουσιες διοτι ειναι ακαταλληλα κυριως για τα παιδια μας, μια και ο αμυντικος τους μηχανισμος δεν εχει αναπτυχθει εναντια σε αυτες τις ουσιες και εξαιτιας της ελαγχιστα ισορροπημενης διαδικασιας διαφοροποιησης και αναπτυξης οι επιβλαβεις συνεπειες μπορει να εμφανιστουν αργοτερα οπως υπερκινητικοτητα, δυσλεξια, ασθμα, εκζεμα, επιληψιας κλπ.
Το μονο που θελω να πω ειναι σκεψεις ανοιχτες της διαιτικης προσεγγισης και μεγαλη προσοχη στο τι ακριβως δινουμε καθημερινα στα παιδια μας για τροφη....
E102 Tartrazine (Yellow 5)
E104 Quinoline Yellow
E107 Yellow 2G
E110 Sunset yellow FCF
E120 Cochineal, carminic acid
E122 Carmoisine (red)
E123 Amaranth (Red No.2)
E124 Ponceau (Red No.4)
E127 Erythrosine (Red No.3)
E128 Red 2G
E129 Allura Red AC (Red No.40)
E131 Patent Blue
E132 Indigo Carmine (blue)
E133 Brilliant Blue FCF (Blue No.1)
E151 Black
E153 Vegetable carbon (black color banned in U.S.)
E154 Brown FK
E155 Chocolate Brown HT
E319 TBHQ (preservative, may also be listed as "antioxidant")
E320 BHA (preservative, may also be listed as "antioxidant")
E321 BHT (preservative, may also be listed as "antioxidant")

http://dyspraxia.forumotion.com/